Deprecated: mb_convert_encoding(): Handling HTML entities via mbstring is deprecated; use htmlspecialchars, htmlentities, or mb_encode_numericentity/mb_decode_numericentity instead in /home/927471.cloudwaysapps.com/cfqzktfxqf/public_html/wp-content/plugins/super-cool-ad-inserter/inc/scaip-shortcode-inserter.php on line 37
Comisia Europeană va lansa miercuri o strategie esențială menită să pregătească cetățenii europeni pentru diverse crize, cum ar fi războaiele, atacurile cibernetice, dezastrele naturale și crizele de sănătate. Acest plan prevede că fiecare individ ar trebui să dețină un stoc minim de alimente și provizii necesare pentru cel puțin 72 de ore, scrie ziarul [Adevarul](http://adevarul.ro).
Importanța celor 72 de ore
Strategia, denumită „Uniunea Europeană pentru Pregătire”, accentuează crucialitatea celor 72 de ore în gestionarea eficientă a situațiilor de criză. Conform documentului consultat de POLITICO, primele zile sunt fundamentale pentru a reduce impactul perturbărilor extreme, iar cetățenii sunt încurajați să se pregătească activ.
„Nicio mare criză din ultimii ani nu a fost izolată sau de scurtă durată”, se menționează în proiectul de strategie. Într-un climat marcat de conflicte armate și atacuri cibernetice, Comisia Europeană subliniază importanța unei reacții preventive, în loc de una pur reactiva.
Mesajul de prevenire
Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, va prezenta strategia, promovând mesajul: „Repară-ți acoperișul cât e soare”. Mînzatu subliniază necesitatea pregătirii pentru o gamă largă de crize, inclusiv epidemii și calamități naturale.
Documentul, ce cuprinde 17 pagini, vizează crearea unui sistem mai sigur și mai rezilient la nivel european, capabil să reacționeze rapid la amenințările emergente. Printre măsurile propuse se află stocarea proviziilor esențiale, asigurarea adăposturilor și planuri detaliate de intervenție.
Cibernetica și schimbările climaterice
Comisia Europeană recunoaște, de asemenea, importanța apărării cibernetice, delicatețea problemelor de securitate cibernetică devenind tot mai actuală. Documentul sugerează crearea unui „sistem european de alertă cibernetică” pentru a îmbunătăți proactivitatea în fața amenințărilor.
În ceea ce privește dezastrele naturale, Comisia subliniază că pregătirea trebuie să includă și riscurile determinate de schimbările climatice. Strategia propune o abordare coordonată de stocare a resurselor critice, în colaborare cu statele membre, pentru reacție rapidă în caz de dezastru.
Coordonarea crizelor
Un alt obiectiv major al strategiei este stabilirea unui „hub de coordonare a crizelor”, menit să sprijine gestionarea eficientă pe termen lung a crizelor. În plus, Comisia propune să revizuiască instrumentele financiare existente pentru a răspunde mai eficient la riscurile și crizele în continuă schimbare.
Comisia Europeană este convinsă că aceste măsuri vor întări reziliența Uniunii Europene, garantând că Europa va fi capabilă să facă față oricărei situații de criză, indiferent de natura acesteia.