Timp de 8 zile, evreii sărbătoresc eliberarea din sclavia egipteană și rememorează suferințele îndurate de popor în timpul peregrinării prin deșert. Pesah începe cu o masă specială numită Seder, iar cel mai vârstnic bărbat al familiei sau al comunităţii spune povestea ieşirii din Egipt.

Masa are valoare simbolică, nu se mănâncă nimic hamet (alimente care conțin drojdie). Azima sau pasca din aluat nedospit simbolizează pâinea necrescută cu care au fugit evreii conduși de Moise. De la masa de Pesah nu lipsesc ierburile amare care amintesc viața grea a evreilor în sclavia egipteană.
La sinagogă sunt rostite rugăciunile rituale cuprinzând psalmi şi imnuri ce amintesc de eliberarea din robie. Acasă se citește din Haggadah, o culegere de pasaje din Torah, şi din scrierile rabinilor, care descriu exodul din Egipt.Haggdah conţine şi câteva cântece dintre care unele se cântă după cină, pentru a atrage copiii să ramână treji până la sfârşit.
La Tulcea mai sunt doar câteva familii de evrei. Șeful comunității însă, prof. Solomon Faimblat, păstrează vie tradiția și marchează fiecare moment important prin adunări la sinagoga orașului, proaspăt renovată.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.