caf vechi

Joi, 27 martie, Consiliul Local Tulcea este chemat să aprobe un Plan de restructurare al SC Energoterm S.A. Documentul este necesar în contextul aprobării Proiectului de buget pentru 2025 al amintitei societăți tulcene de termoficare și se dorește a fi un to-do-list pentru un viitor ”luminos”. Trebuie spus că astfel de inițiative au fost multe de-a lungul anilor. S-au spus de fiecare dată aceleași povești frumoase menite, de fiecare dată, doar să înlesnească un deziderat de moment . Acum, Energoterm mai are doar vreo 7000 de beneficiari racordați. Din ce în ce mai puțini an de an.

UPDATE: Pentru Energoterm se cântă prohodul: se propune inchiderea etapizată sau totală a sistemului

Am analizat pentru dvs atât Planul de reorganizare cât și proiectul de buget pentru 2025. Succint, iată analiza noastră în sinteză:

Principalele probleme identificate

  • Datorii totale: 11,9 milioane de lei la finalul anului 2024.
  • Creanțe neîncasate: 7,5 milioane de lei, în special de la asociațiile de proprietari (în creștere in fiecare an).
  • Numărul de abonați: 7000, în scădere in fiecare an
  •  Producția de energie termică a scăzut de la 47.981 Gcal în 2022 la 39.002 Gcal în 2023 și 40.000 Gcal în 2024
  • Cheltuieli operaționale ridicate: Infrastructura învechită și costurile mari de întreținere pun o presiune semnificativă pe buget.

Măsuri propuse în Planul de restructurare și redresare

caf nou

1.  Modernizarea infrastructurii: Promisiuni privind reabilitarea rețelelor de transport și distribuție a agentului termic, dar fără surse clare de finanțare.

2.  Creșterea veniturilor: Se mizează pe atragerea de noi clienți, deși numărul debranșărilor crește anual.

3.  Reducerea costurilor: Înghețarea angajărilor și redistribuirea personalului, fără a afecta calitatea serviciilor.

4.  Măsuri coercitive pentru recuperarea datoriilor: Intensificarea acțiunilor legale împotriva rău-platnicilor, însă cu șanse reduse de succes, având în vedere situația financiară precară a multor debitori.

5. Introducerea surselor regenerabile: Se vorbește despre panouri solare și biomasă, dar fără un calendar clar de implementare.

Propunerea pentru Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru 2025

  • Venituri totale estimate: 37,523 milioane de lei, în scădere cu 5,39% față de 2024.
  • Cheltuieli totale: 37,177 milioane de lei, în creștere cu 5,18%.
  • Subvenții primite: 17,227 milioane de lei, în ușoară creștere față de anul anterior.
  • Tarif gigacalorie:
    • 864,20 lei/Gcal pentru agenți economici.
    • 378,15 lei/Gcal pentru populație.
    • Subvenție de 486,05 lei/Gcal pentru populație.
  • Cheltuieli cu personalul: 11,373 milioane de lei, în creștere cu 8,06%.
  • Cheltuieli pentru investiții: 200.000 de lei, sumă foarte mică raportată la necesitățile de modernizare.

Provocări și obstacole​….

…aproape insurmontabile. Ca să fim sinceri, aceste soluții le-am auzit de multe ori în ultimii 20 de ani. Adevărul e că Energoterm SA se bazează considerabil pe subvențiile acordate de la bugetul local și național, ceea ce ridică întrebări despre sustenabilitatea pe termen lung a companiei. Presiunea acestor subvenții plătite din Bugetul Local nu trebuie și nu va mai dura mult. Abia atunci , când subvenția prețului de producție a gigacaloriei va dispărea, se va vedea  eficiența economică reală.

 Pe de altă parte, cheltuielile cu personalul și combustibilul continuă să crească, punând presiune suplimentară pe bugetul deja fragil al companiei.​ Nu spunem că salariile sunt mari. Chiar sunt mici în valoare absolută. Problema e că sistemul nu le poate susține, pentru că nu e eficient.

Și nu în ultimul rând, datoriile acumulate limitează capacitatea Energoterm de a accesa finanțări pentru investiții esențiale în modernizare și eficientizare.​

Perspectivele de viitor…

sunt sumbre. Energoterm este un sistem mastodont creat acum vreo 50 de ani, cu un CAF proiectat pentru nevoile acelor vremuri. Avea vreo 40.000 de beneficiari. Mai țineți minte vagoanele de păcură scoase in fiecare an din rezervele strategice ale României pentru a alimenta CAF-ul hulpav din curtea Alum-ului? Nici CAF-ul nu mai e ce a fost și nici Alum-ul..Vremurile s-au schimbat, ”s-a tras gaz” și oamenii au trecut pe noul sistem de încălzire…Încet , încet, pe bună dreptate, oamenii au ales altceva mai bun. Din 40.000 de racordați au rămas , iată, 7000 and ..countdown. În multe orașe din țară autoritățile au inchis vechiul sistem. Le-a dat cetățenilor compensații în bani și i-a invitat să aleagă alt mijloc de încălzire.

Dar, autoritățile , din rațiuni sociale, încă mângâie pe creștet acest Luceafăr frumos, un mort cu ochii încă vii, Energoterm S.A.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.